Uit de interviews bleek dat er vaak spanning komt kijken bij het onderwijzen van gevoelige en controversiële onderwerpen. Hoe ga je nu best met deze spanning om? In deze blogpost willen we jullie praktische tools hiervoor aanreiken. We bespreken drie waardevolle hulpmiddelen om een veilige leeromgeving te creëren.
1. Edubox
De Edubox van VRT biedt een reeks educatieve pakketten aan die gratis te downloaden zijn. Deze pakketten zijn ontworpen om complexe onderwerpen zoals migratie, energie of identiteit op een toegankelijke manier te presenteren, aansluitend op de leefwereld van jongeren. Kant-en-klaar en up-to-date? Check!
Link: https://www.vrt.be/nl/edubox/catalogus
2. Vormingen van Mediawijs
Een oorzaak van spanning die we tegenkwamen in alle vier de vakken (biologie, fysica, geschiedenis, psychologie en sociologie) was sociale media. Daarom verwijzen we jullie door naar Mediawijs: zij bieden vormingen aan die kunnen helpen om beter om te gaan met de invloed van sociale media op leerlingen. Er zijn vormingen, specifiek gericht op het onderwijs, waarin handvatten aangeboden worden om sociale media op een positieve manier te integreren in het onderwijs, evenals vormingen voor een breder begrip van sociale media. Hun aanbod bestaat uit zowel fysieke als online vormingen, dus voor ieder wat wils!
Link: https://www.mediawijs.be/nl/vormingen
3. Fostering Civil Discourse: Difficult Classroom Conversations in a Diverse Democracy
Liever eerst jezelf nog wat inlezen? Fostering Civil Discourse: Difficult Classroom Conversations in a Diverse Democracy is een toolkit van Facing History & Ourselves, ontworpen om leerkrachten te helpen bij het voeren van betekenisvolle en productieve gesprekken over controversiële onderwerpen, publieke beleidskwesties en actuele gebeurtenissen in de klas. In vier verschillende secties bieden ze ideeën, suggesties en reflectievragen aan.